diumenge, 28 de setembre de 2014

dijous, 25 de setembre de 2014

striolatum de tardor

Quan arriba la tardor, els Sympetrum striolatum, presents tota la temporada, esdevenen majoritaris, en front dels seus cosins els S. Fonscolombii encara presents i els S. Sinaíticum, ja desapareguts.
A part de la multitud de S. striolatums (vols, còpula i postes), avui també s'han deixat veure, S. fonscolombii, Anax imperator (vols, còpula i postes), Anax parthenope (vols, còpula i postes), i Lestes viridis (vols, còpula i postes).

divendres, 5 de setembre de 2014

La solució... S. fonscolombii, femella VS mascle immadur

Fa uns dies proposàvem un joc: 
Busqueu tres diferències entre la femella i el mascle immadur. I ja posats, una diferència fotogràfica!!!

Aquí la solució:

 Femella
 Mascle immadur


1- Els mascles, en la base de l'abdomen, en la part més propera al tòrax, presenten una petita protuberància, que correspon als òrgans sexuals secundaris, que no son presents en les femelles.

2- L'extrem de l'abdomen, es diferent en mascles i femelles. Durant la còpula, tan característica dels odonats, el mascle, subjecta el cap de la femella, amb uns apèndix que te a l'extrem de l'abdomen, molt diferent al de la femella.


3- L'abdomen de la femella, es més ample, més robust que el del mascle, i sol presentar un parell de franges negres longitudinals.


No es un mètode ni unes claus gaire científiques, però funcionen, sobretot els dues primers apartats que son extrapolables a la majoria d'espècies.

PD. La diferencia fotogràfica es que la foto del mascle es a la ombra, i la de la femella a ple sol.

dijous, 4 de setembre de 2014

Crocothemis erythraea, Sympetrum fonscolombii, Trithemis annulata, com distingir els màscles a primer cop d'ull

Crocothemis erythraea, Sympetrum fonscolombii, Trithemis annulata, son tres de les espècies d'odonats més freqüents a casa nostra, i les tres espècies, solen conviure juntes. Si a sobre, pensem que els mascles de les tres, son predominant-ment de color vermell, i les tres especies, presenten la base de les ales, tacades de color, la cosa es complica a l'hora de distingir-les unes de les altres.
A primer cop d'ull, però, no es tan difícil de diferenciar-les, puig que tot i ser les tres vermelles, les tonalitats de vermell, son normalment, significativament diferents..

Trithemis annulata, segurament dels tres, es el més fàcil de distingir, puig que es un vermell vi, o cirera, molt característic.

Crocothemis erythraea, te un color vermell molt saturat, molt intens, i pràcticament uniforme a tot el cos.

Sympetrum fonscolombii, te un vermell, no tant brillant com els Croco, i sobretot, amb zones de diferent coloració, sobre tot el tòrax, cosa que vist en vol, o a una certa distància, el fa veure com un vermell mes "apagat".No es un mètode infal·lible, però en general funciona. Tot i així, de vegades, la coloració dels individus, pot variar, o les condicions de llum, ens poden fer dubtar sobretot entre S. fonscolombii i Crocos. LLavors cal observar la forma de l'abdomen, que en el Crocos, te una forma característica molt pla i ample, clarament diferenciada dels fonscolombii.