dilluns, 31 d’octubre de 2011

L'aparellament dels Chalcolestes viridis

 
Els odonats, tenen les gònades, situades en la part baixa dels darrers segments de l'abdomen, però curiosament, els mascles presenten uns òrgans sexuals secundaris situats també a la part baixa de l'abdomen, molt propers al tòrax. Precisament, son aquests òrgans secundaris, els que s'encarreguen de fecundar a la femella, i per això la curiosa postura en forma de cor que adopten durant la còpula, puig que les gònades femenines situades a l'extrem de l'abdomen, han d'entrar en contacte amb els òrgans secundaris del mascle, situats quasi sota el tòrax.
Abans de la còpula, el mascle ha de "transferir" l'esperma que es forma a les gònades, al seu òrgan secundari, cosa que fa doblegant l'abdomen. Els anisòpters, solen fer la recarrega en vol, i abans de "enganxar" la femella, però els zigòpters (com els Chalcolestes viridis) realitzen la operació un cop han "enganxar" la parella.


 Un cop feta la recarrega s'inicia pròpiament el proces de fecundació.


A partir d'aquí, cada especie realitza la posta de forma diferent.
En el cas dels C. viridis, quan s'ha realitzat la fecundació, la femella comença a posar els ous, amb la ajuda de una mena d'agulla que els introdueix a la malesa de la riba, de tal forma que quan eclosionin les larves, cauran directament a l'aigua.Normalment, la posta es fa en tàndem, però ocasionalment també en solitari.

dimarts, 25 d’octubre de 2011

dilluns, 17 d’octubre de 2011

arriba la tardor i s'allarguen les ombres...


Si, arriba la tardor i s'allarguen les ombres... poc a poc la vida a la serra es va alentint, alguns animals, com els espiadimonis, s'acomiaden fins a la propera primavera, altres s'amaguen als seus caus, i la natura s'adapta al fred.

dilluns, 10 d’octubre de 2011

...volando voy...

Els odonats, quan mantenen un vol estàtic, baten les ales anteriors i posteriors, en sentit contrari, per "volar" sense moure's... (gracies Iñaki per la explicació)