divendres, 8 de juliol de 2011

Sympetrum fonscolombii aparellant-se

En ocasions, aconseguir una fotografia com aquesta es quasi impossible, si enfoquem al mascle, la femella surt desenfocada, i a l'inrevés.
Jo faig servir una tècnica, que encara que no es perfecte, en ocasions ens pot ser útil.
Prenem dues fotografies iguals, però variant l'enfoc, la primera enfocant els ulls de la femella, la segona enfocant els del mascle...
Encara que jo habitualment treballo sota LINUX i uso com a editor de imatges el GIMP, he fet aquesta mica de tutorial amb CS4 (que per suposat  amb GIMP també es possible) com a concessió al públic :-P
Revelem les dues fotografies igual es clar, i les apilem com a capes en la mateixa imatge. Encara que treballem amb trípode, es possible que les dues imatges no coincideixin exactament, i ens calgui ajustar-les manualment.Crearem una mascara de capa en la capa superior.


Tria l'eina de degradat i tria la opció de color frontal (negre) a transparent


S'aplica el degradat sobre la mascara de manera que et protegeixi la part enfocada del la capa superior, i et deixi transparent la resta transparent, de forma que es vegi la part enfocada de la capa inferior.

i ja tenim la imatge enfocada a tot arreu.
Si voleu veure la diferència sols cal que oculteu la capa superior i veureu el canvi.ara ja sols cal acoblar i fer els darrers ajustos de color  enfoc, etc...
Espero que sigui d'alguna utilitat.

5 comentaris:

 1. D'alguna utilitat diu. Totalment útil. Gràcies.

  ResponElimina
 2. Osti Albert, és que és simplement meravellosa! Després faré una prova amb alguna fotografia d'avui al jardi de Boboli, amb el Photoshop, que suposo que també em pot anar bé, oi?.
  I moltes gràcies pel tutorial!.

  ResponElimina
 3. Molt interessant Albert, tens raó en la dificultat d'enfocar a l'hora mascle i femella, el resultat es agradable. Fins aviat.

  ResponElimina
 4. Pues aquí me tienes con una lágrima a media mejilla, esperando el equivalente para el GIMP.
  Molt bon treball, campió!
  La foto final, tremenda! Salut

  ResponElimina